Mogens Glistrup i "gyngen"
- historien bag et pressefoto

Af John Stæhr, pressefotograf

Mogens Glistrup fotograferet siddende i en trapez i sit svømmebassin. Et pressefoto der senere blev levendegjort af Arne Lundemann, i rottefælde-revyen 1973 - i en Glistrup parodi.

I foråret 1973 var jeg ansat som pressefotograf på Nordfoto - det der i dag hedder Scanpix i det Berlingske hus. Jobbet indebar at jeg arbejdede for alle husets aviser og blade. Også Søndags BT. Det var for dette ugeblad jeg skulle lave en enquete om kendte menneskers swimming pools, sammen med en kvindelig journalist.

Vi besøgte flere af de kendte, hvem kan jeg ikke længere huske, bortset fra Arne Myggen og Mogens Glistrup. Typisk for Mogens Glistrup, var elastikken i hans badebukser sprunget, så min kvindelige kollega måtte i gang med nål og tråd, inden fotograferingen kunne begynde. Som altid startede jeg med at tage de billeder, som min skrivende kollega udtrykte ønske om.
 
  Mogens Glistrup i svømmepølen i Virum.    Foto: John Stæhr - © - Scanpix
Mogens Glistrup i svømmepølen i Virum.    Foto: John Stæhr - © - Scanpix
 
 
Glistrups start på dagen

Glistrup havde fortalt, at han begyndte dagen med at kravle ud af vinduet i sit soveværelse på første sal, løbe hen over taget på den overdækkede swimmingpool og hoppe ned i poolen gennem et hul i taget.

Journalisten bad derfor om et billede af springet ned i poolen. Der var for lidt lys til at disse optagelser kunne blive skarpe, men jeg gjorde pligtskyldigt forsøget. Det var lettere end forklare de fototekniske detaljer. Og desuden plejede jeg altid at tage nogle flere billeder bagefter, hvor jeg brugte mine egne idéer.

Glistrup løb altså op ad trappen til soveværelset. Straks efter kunne vi høre ham løbe på taget over vore hoveder, og så lød det oppe fra taget: "Nu kommer jeg - er i klar?". Og så kom han som et projektil ned i poolen. Det var som sagt nærmest en umulig opgave, at få et billede ud af det, så øvelsen blev gentaget nogle gange. Det morede tilsyneladende Mogens Glistrup. Ejeren af landets største advokatforretning og mest omtalte politiske provokatør var også et stort legebarn.

Glistrup i trapezen

I poolen hang der en trapez ned fra loftet - det var en oplagt mulighed for at få et godt billede, så jeg foreslog ham en gyngetur i den. De billeder har siden da været trykt utallige gange i alle mulige medier.

Revyerne tog det op

Billedet inspirerede Arne Lundemann. I rottefælde-revyen 1973 i Svendborg, skulle han lave en parodi på Glistrup. På syngende bornholmsk, siddende på scenen i en trapez, med stor mave og iført badebukser, vakte han stor jubel hos publikum.

Billedet har i mange år talt for sig selv - det gør gode pressefotos som regel. Men omstændighederne - historien bag - hvor en af tidens mest omtalte mænd, med en skarp jurist-hjerne, lod sig udstille foran kameraet, fortæller i virkeligheden mere om den tidlige Mogens Glistrup end billedet selv.
Det var længe før der var noget der hed spindoktorer. Billedet var aldrig blevet taget i dagens politiske Danmark.

Arne Myggen

Om besøget hos radiomanden, journalisten, satirikeren og tekstforfatteren Arne Myggen Hansen husker jeg, at der sad et gammelt skilt fra en færge på garageporten, hvor der stod "hængedæk". Hvis man fulgte pilen på skiltet, rundt om hjørnet, hang der et bildæk på muren.

Tilbage til forsiden

Billeddatabase 6.000 fotos

Enhver form for kopiering af denne hjemmeside er ikke tilladt - læs reglerne her ....