Oldtidsvej fundet ved Nive Å ?

De senere års omlægning af Nivåen, fra en helt lige kanal til et naturligt bugtet vandløb, har blotlagt stenophobninger der kunne være oldtidsveje.
Til forsiden    

Til forsidenSe også
på Niveaa.dk:


Touch skærm på
museum - howto


Kør Grønt

Langstrupstien

Nivå slide show

Historisk racerløb

Linux siderne
   Er Linux noget ...
   Linux som webserver

Links

3D-computeranimation

Mogens Glistrup i gyngen
- historien bag pressefoto


Nyheds website
Fredensborg Kommune


Man har længe ledt efter en oldtidvej i Nivå Å ved Nivå. Det naturlige sted ville være omkring Jellebro, hvor Nivåfjorden har været smallest i forhistorisk tid. Måske er oldtidsvejen nu fundet. Eller man skulle måske snarere kalde det en oldtidsti, idet den kun er ca. en meter bred.
For 7.000 år siden var ådalen ved Nivå en dyb fjord, men vandet trak sig tilbage og efterlod et sumpet område.
Man mener at dette kan være sket i bondestenalderen for 3.000 år siden. I begyndelsen har Åen nærmest været en bred flod, men op mod Kristi fødsel - i jernalderen - har den tidligere fjord været et sumpet område, som kun kunne passeres, hvis man anlagde en vej.

Sol ned over Nive aaen
Niveaa.dk
Oldtidsvej i Nivåen ?
I stenalderen brugte man grene og kvas til at lave veje i sumpede områder. Fra jernalderen kender man mest til stenbelagte veje. Men om stenene i Nivåen virkelig er en oldtidsvej, kan først afgøres når arkæologerne, en gang i fremtiden, får det undersøgt nærmere.
vzcvcv
10 - 15 meter øst for Jellebro (Brønsholm Kongevej) kan man se disse brosten som er rester af en gammel vej. Ved lavvande i åen ses det tydeligt. Det er heller ikke undersøgt - så hvad det er for en vej og hvor gammel den er, er ikke til at sige.
Det ligner menneskeværk

Copyright - rettigheder
www.niveaa.dk (Citat tilladt)