Infostanderen er placeret ved ind- og udgang til udstillingen  
 

Infostander med touch skærm i arkæologisk museum.

Af John Stæhr tidl. freelance webmaster på Hørsholm Egns Museums

Opdateret 9. marts 2019.

Touch-skærm-standeren kører automatisk uden mulighed for, at de yngre museumsgæster kan pille ved systemet. De kan med fingrene "klikke" sig frem gennem indholdet – intet andet. Og skærmen er beskyttet af en glasplade, så den "bløde" fladskærm ikke tager skade.

Systemet har i marts 2019 - kørt siden åbningen den 29. maj 2009, uden nogen form for indgriben fra museets medarbejdere. Jeg har heller ikke selv været tilkaldt. Det eneste der foretages, er aftørring af fedtefingre på skærmens glas. Og indstilling af tænd- og slukuret til sommer- eller normaltid.
 
  Krav til systemet

"Vi skal have en skærm på museet hvor museumsgæsterne kan læse om udstillingsgenstandene i vores nye Arkæologiske udstilling Stenalderjægerne fra Nivå", lød det i telefonen fra museumsinspektør Ole Lass Jensen, Hørsholm Egns Museums.

"Jeg forestiller mig at vi sætter en skærm i museet med en mus, så folk kan klikke sig frem. Computeren står så et et andet rum - og vi borer et hul i væggen til museledningen". Fortsatte Ole Lass Jensen. Jeg forslog en touchskærm.

Af hensyn til museets personaleresourcer fastsatte jeg hvilke krav, der skulle stilles til systemet:
  • Det skulle være en touch skærm.

  • Den skulle fungere automatisk.

  • Den skulle være servicefri.

  • Og gæsterne skulle ikke kunne få sysemet til at gå ned.

  • Brugerinterfacet skulle være enkelt og kunne bruges af alle, fra børn i 0. klasse til ældste pensionist, uden forudgående erfaring med computer.
 
 
I Google fandt jeg hurtigt et firma i Herlev der havde et bredt udvalg af muligheder. Firmaet havde skærme i alle mulige størrelser, til at hænge på væggen - eller indbygget i en stander til at stå på gulvet. Og ikke mindst; alle skærme var beskyttet af glas. Jeg var bange for at museumsgæsterne kunne beskadige de bløde fladskærme.

Valget var ikke svært for Ole Lass Jensen – det blev infostanderen der kan stå fastskruet på gulvet, med en indbygget computer der er låst inde i standeren. Da der ikke skulle være mulighed for at pille ved systemet, fravalgte vi typen med tastatur og mus. Under opsætning og opdatering af standeren tilslutter vi et USB-tastatur og en USB-mus til den indbyggede computer via en USB-hub. Og html-indholdet overføres fra en usb-stick.

Det er et standalone system uden tilslutning til netværk - det være sig med kabel eller trådløst. Hvilket gør opsætningen i museet meget mindre kompliceret. Og netværk har det jo med at drille. Men standeren kan tilsluttes et netværk.
Det er yderligere en fordel, at man ikke skal tænke på, hvor meget billeder og grafik fylder - når de ikke skal passere gennem et netværk. Man kan bruge den højeste billedkvalitet. Det hele går meget hurtigere - når det hentes direkte fra harddisken.

Sikkerhed og opdatering slået fra

Men den vigtigste grund til at standeren ikke er tilslutttet netværket, er, at undgå alle de forstyrrende hændelser, man normalt har på en computer - der kræver at du gør et eller andet. Windows update og al anden sikkerhedssoftware er slået fra, eller fjernet. Alle planlagte opgaver og unødvendige programmer er ligeledes fjernet. Der er ikke brug for noget af det på et offline standalonesystem. Disse ting ville nemlig gøre det umuligt, at få systemet til at køre automatisk.

Automatisk start og nedlukning.

Systemet starter 30 minutter før museet åbner, og lukker ned 45 minutter efter lukketid. Helt automatisk. Det blev løst ved opsætning af computerens BIOS - hvor man kan sætte den til at lukke ned på bestemte tidspunkter, og starte computeren efter strømafbrydelse - og et tænd- og slukur monteret som en fast del af elnettet i museet.

Internet Explorer uden menuer

Indholdet afvikles som almindelig HTML. Og Internet Explorer er sat op til helskærmsvisning, uden menuer eller knapper, som man normalt har i webbrowseren. Internet Explorer starter automatisk under boot af systemet. Ikonet til browseren er lagt i ”Start” mappen som befinder sig under ”Programmer” i ”Start” menuen. Ved at tilføje en lille smule kode (-k) starter Internet Explorer automatisk i fuldsærmsindstilling uden menuer, knapper, adressefelt og statusbar.
Da det hele foregår automatisk, kan man ikke bruge en Windows udgave der kræver login med password. Systemet kører på Windows XP.

 
  Brugerinterface og indhold

Som webdesigner skulle jeg tænke nyt og anderledes. Normalt vises mine hjemmesider på en computer. Og bruges af folk som kan bruge EDB. Al klikken foregår med en mus, så knapper og links er tilpasses designet – uden at tænke på størrelsen. Her skulle de være store nok til, at man kunne bruge en finger.
Desuden kunne jeg designe siderne specielt til infostanderens Internet Explorer version og skærmopløsning, uden at tænke på andre browsere, som f.eks. Firefox. Det gav mig mulighed for at lave et ”stramt” design. Der kan nemlig ikke scrolles, da scrollbars er fjernet med css kode i html dokumenterne. Scrolling fungerer nemlig ikke godt på en touch skærm. Også "imagetoolbar" er fjernet ved hjælp af særlige html koder.
 
  Indgangssiden med billedknapper. Systemet vender automatisk tilbage til indgangssiden efter 2 minutter.
Indgangssiden med billedknapper. Systemet vender automatisk tilbage til indgangssiden efter 2 minutters stilstand.
Menuen er opbygget efter inspiration fra fjernbetjeninger. Billedknapperne viser vej til særligt prioriterede sider.
 Menuen er opbygget efter inspiration fra fjernbetjeninger.  Billedknapperne viser vej til særligt prioriterede sider.
 
  Jeg valgte at skele til fjernbetjeningerne til videomaskiner, dvd afspillere og TV, som de fleste mennesker har i deres hjem. Desuden møder man jo, i det daglige, masser af touch skærme i butikker og andre steder. Alle er kendetegnet ved et brugerinterface med store knapper. Nu i 2019 - 10 år efter standeren blev skabt - er touchskærme nærmest det mest almindelige. Stort set alle har en mobitelefon.

Jeg brugte billeder som baggrund i de knapper med ”glas-look” som jeg lavede i Photoshop. Faktisk havde jeg allerede lavet nogle test-sider med disse ”glas-billed-knapper”, medtaget i min USB stick, da vi besøgte firmaet i Herlev i april måned 2009. Jeg havde også taget en almindelig hjemmeside med, for at se hvordan fingrene ville klare det. Sidstnævnte duede simpelthen ikke. Det kan man ikke bruge.

Siden åbningen i maj har der ikke været ændret på indholdet - eller foretaget service. Infostanderen har været meget populær på museet – især blandt børnene. Og den har som sagt ikke krævet nogen form for opmærksomhed fra museets medarbejdere. Andet end glæden ved at se den blive brugt flittigt af de besøgende på museet.

Marts 2019 - systemet har snart kørt i 10 år

Den 29. maj 2019 har skærmen kørt i 10 år. Det eneste der har været af fejl, er, at tænd og slukuret er blevet udskiftet på væggen bag standeren. Der har ikke været rørt ved selve computeren i standeren.
Hørsholm Egns Museum hedder i dag Museum Nordsjælland. Men museet bor samme sted - Sdr. Jagtvej 2, 2970 Hørsholm.

Jeg har lige været på museet og prøvet standeren. For første gang siden maj 2009. Det hele virker som den dag den blev sat i gang i 2009
Videomaskine-knapperne nedtones når der ikke er nogen
 Videomaskine-knapperne nedtones, når der ikke er nogen
 "næste side".
 
  Skærme på andre museer

Min hustru er en meget flittig museumsgæst. Hun har på det seneste været meget interesseret i touch skærme. På et af vores fornemme kunstmuseer fik hun alarmen til at gå, da hun forøgte at "klikke" sig frem med fingeren på en ”blød” touch skærm – uden glas. En anden skærm gik ned, da hendes veninde forsøgte sig. Museet havde tilsyneladende en fast medarbejder til at servicere deres skærme i åbningstiden. Der kom straks en medarbejder - som dog ikke fik skærmen der gik ned i gang igen.

Infostanderen kan opleves:

Hvis du har lyst til at se Infostanderen i funktion i Hørsholm Egns Museum, så er der åbent alle dage, undtagen mandag, kl. 13 -16, gratis adgang. Adresse: Sdr. Jagtvej 2, DK 2970 Hørsholm. Museets hjemmeside: museumns.dk - Hørsholm/



Indholdet af denne hjemmeside, tekniske beskrivelser mv.. i sammenhæng, må ikke bruges kommercielt. Det kan frit bruges af museer.
Enhver form for kopiering af denne hjemmeside er ikke tilladt - læs reglerne her ....